1 Haziran 2008 Pazar

Makina Nakışı ve Türleri

2. Astragan İğnesi

Astragan işinin görünümü, bir kürk cinsi olan astragana benzediği için bu isim verilmiştir. Kısa sürede yapılması, uygulamadaki kolaylık, uygulama alanlarını fazla olması ve görünümünün güzel olması nedeniyle beğenilen ve çok uygulanan bir nakış çeşidi haline gelmiştir.
Astragan işinde desen kumaşın tersine çizilerek uygulama tersten yapılır. İşin esas yüzü işlemenin esas yüzü işlemenin altta kalan kısmıdır. Kabarık bir görünümü vardır. Bu görünümü sağlamak için alt iplik kalın üst iplik ince kullanılır. Altta kalan ipliğin kalınlığı yapılacak eşya, kumaş ve desene göre seçilir. Keten, terilen, ipekli, perdelik vual tül gibi kumaşlara, makine yünü, orlon, 8-12 numara koton yumaklar, fındık yumaklar vb. iplikler kullanılarak yapılır.Astragan işinin kabarıklığının bozulmaması için yumuşak bir zemin (havlu) üzerinde ütülenmelidir.
Kullanılan Araç ve Gereçler:

1. Zigzag ve düz dikiş makinesi
2. Makine iğnesi (iplik ve kumaşa uygun)
3. İplik
a) Üst iplik (Nakış makarası)
b) Alt iplik (kullanılan kumaş ve desene uygun)
4. Kasnak
5. Kasnak bezi
6. Hazırlanmış astragan işi deseni
7. Uygulama yapılacak kumaş
8. Makine ayarını denemek için kumaş gerilmiş yedek kasnak
9. Dikiş malzemeleri
10. Nakış makası
11. Kalem
12. Uygulanmış örnekler
İşlem Basamakları
1. Hazırlanmış astragan işi desenini kumaşın tersine geçiriniz,
2. Kumaşı, makinede kasnakla nakış yapma tekniğine uygun olarak kasnağa geriniz,
3. Makineye kasnakla nakış uygulamaya hazırlayınız, (Dişlileri düşürüp baskı ayağını çıkararak)4. İğneyi bitirip çıkararak alt ipliği üste alınız,
5. Kasnağa gerilmiş deneme parçası üzerinde makineyi astragan işine ayarlayınız, (Üst iplik gergin, alt iplik gevşek olacak şekilde)
6. Uygulama yapılacak bölümü iğne altına yerleştirip baskı ayağı milini indiriniz,
7. Başlama noktasına iğneyi batırıp çıkararak alt ipliği kumaşın üstüne alınız,
8. Kasnağı, küçük daireler meydana gelecek şekilde oynatarak önce desen çizgisi kenarından daireler içe gelecek şekilde ilk sıraya yaptıktan sonra desenin içini doldurunuz, (Desenin içi küçük daireler fazla üst üste gelmeden ve boşluk bırakılmadan doldurulmalı, densin sivri uçlarında şeklin bozulmaması için düz dikişle dönüş yapılmalıdır)
9. Kasnağı iğnenin altından çıkarak iplikleri kesiniz.
Not:
a) İnce tüylü ve esnek kumaşlara astragan işi uygulamada desen yardımcı düzgün bir kumaş üzerine çizilip uygulanacak yerin tersine yerleştirilerek uygulama yapılmalıdır.
b) Astragan işi uygulamada üst ve alt ipliğin aynı renk olmasına ve üst ipliğin ince olmasına dikkat edilmelidir.
Uygulandığı Yerler: İç ve dış giyim süslemeleri, çocuk yatak araba örtüleri,karyola örtüleri, yatak takımları, oda takımları, yemek takımları, mutfak örtüleri, çeşitli örtüler, peçeteler, eşarp, fular, dekoratif eşyalar vb.
netten alıntı
Kaynak:ismek

Hiç yorum yok: