20 Mayıs 2008 Salı

Antep işi modelleri

sizin için netten begendiğim bebekli antep işi
kendi çehizim

kendi çehizimden


kendi çehizim
ANTEP İŞİ
Antep işi bölgemizin en eski ve en çok ilgi gören el sanatlarından biridir. Genellikle ipek kumaşa ipek iplikle işlenen, emek yoğun, zarif bir el sanatıdır. Eskiden Gaziantep'te her evde ve her genç kızın çeyizinde mutlaka Antep işi bulunması vazgeçilmez bir gelenekti. Ancak el emeğinin çok yoğun olması nedeniyle maliyetinin yüksek olması insanları daha ekonomik ürünlere yönlendirmiş ve bu sanatın değer kaybetmesine neden olmuştur. Ev eksenli çalışan ve Antep işi üreten kadınların örgütsüz ve standartsız çalışmaları nedeni ile bu sanattan yeterli geliri elde edememektedir. Oysa maddi ve manevi değeri yüksek olan Antep işi bu kadınlar için önemli bir gelir kaynağı oluşturabilecek bir sanattır.
YAPILIŞI
Antep işi iplikleri sayılarak ve belli motif özellikleri dikkate alınıp kumaşın en ve boy ipliklerinin kesilerek çeşitli ajurların işlendiği ve motif kenarlarının susmalarla zenginleştirildiği bir tekniktir.Antep işinde ajurlar yapılmadan önce hesap işi antikası, sarma yapılarak ipliklerin atması engellenir. Ajur özelliğine göre fon, bir kes bir bırak, iki kes bir bırak şeklinde hazırlanabilir. Antep işi tekniğinde desen sayılarak kumaşa geçirilir. Deseni kumaşa geçirme çok önemlidir ve direct işlemenin kalitesini etkilemektedir. Eğer desen kumaşa geçirilirken hata yapılırsa, fonun kesiminde telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğabilir. İplikleri kesilerek hazırlanan fonlar;
1.Mercimek ajuru
2.Örümcek ajuru
3.Kartopu ajuru
4.Cigerdeldi
5.Cemelyan ajuru a)Çitime b)Badem Ajuru teknikleriyle yapılır.
Ajur dışında kalan kısımlar çeşitli susmalar ile süslenir. Desenler genellikle sayarak kumaşa geçirilir. Antep işi giyim süslemeleri, dekoratif ürünler, oda ve yatak takımları gibi pek çok ürünlerde kullanılır.
5.Tel Kırma (Bartın İşi)
Orijinal ve güzel bir işleme tekniği olan Tel kırma işi Türklere özgü bir işleme sanatıdır. 19. yy.dan bu yana yapılmakta olan Tel kırma işinin diğer adı ise Bartın işidir. Tel kırma işi işleme sırasında tel, makas kullanılmadan el yardımı ile yukarı aşağı doğru hareket ettirilerek kırıldığı için bu isimle adlandırılmıştır.
Tel kırmada kullanılan tel, madensel tellerden yapılır. Görünüm ve genişlik olarak gelin telini andırır. Tel kırma tekniğinin özel iğnesi vardır. Yassı ve kısa olan bu iğnenin baş kısmı geniş olup uca doğru incelir. 2,5-3 cm boyunda tül deliklerinden geçebilecek genişliktedir.
İşlemede yapılan her bir iğne puanından sonra tel el ile kırılarak koparılır. Tel kırma tekniğinde desen kumaşa sayılarak geçirilir. Be nedenle sayılabilen kumaşlar tercih edilmelidir.
Geçmişte daha çok çarşaf, yastık örtüsü, kırlent, karyola eteği, bohça, yatak örtüsü, vb ürünlerde uygulanan tel kırma, günümüzde oda takımlarında, masa örtüleri, panolar, kırlentler, abajurlar, kutular, tuvalet takımı, dış giyim (bluz, pantolon, fantezi elbiseler vb..), giyim aksesuarları (çanta, kemer, eşarp, şal, etol, şapka vbr30;) gibi ürünlerde kullanılmaktadır.
Tel kırma teknikleri
a) Artı puan (+)
b) Çarpı puan (x)
NETTEN ALINTI
Kaynak:ismek

Hiç yorum yok: