21 Temmuz 2008 Pazartesi

Çeyiz

Çeyizi için halı yapan bir Uygur kızı.
Çeyiz, Türk Kültüründe bir evlenen kızın evliliğe maddi katkılarıdır. Geleneksel olarak "çeyiz" denilen şeyler bir kız daha evlenecek yaşa varmamışken biriktirilmeye başlanır ve evlenene kadar tamamlanır. Bunlar çoğunlukla el emeğı ile üretilmiş halılar, dikiş-nakışlar, yastıklar, yorganlar, havlular vs. gibi ev eşyalarıdır.
Günümüzün batılı kültürden etkilenmiş büyük kentlerinde Çeyiz'in el emeği ile üretilmesine eskisi kadar önem verilmez, ve Çeyiz olacak eşyaların büyük bir kısmı ya da tümü satın alınmış eşyalardan oluşturulur.

Dantel Masa Örtüsü


ZARİF DANTELLER
Dantel örtüler sadece klasik döşenmiş evlerde değil, country tarzı dekorasyonlarda kullanıldığında da evinize sıcaklık katıyor. Anchor "Çapa" 6 katlı dantel ipliğiKare Sehpa Örtüsü55 x 55 cm. boyutundaki örtü, 4 büyük motiften ve örtünün tüm çevresinde kullanılan küçük çiçek motiflerinden oluşuyor.
MALZEMELER:ANCHOR "Çapa" 6 katlı Dantel İpliği50 no beyaz 200 gr.
Ölçü:55x55 cm. kare



Dantel Kalpli Örtü

KALPLİ ÖRTÜ
Özellikle büfe ve konsollarda çok şık duran kalpli örtü; evinize nostaljik bir hava katacak. Anchor 6 katlı dantel ipliği
MALZEMELER:Anchor 6 katlı dantel ipliği50 no. beyaz (200 gr.)Beyaz boncuk, pamuk
UYGULAMA:Desen iki aşamada örülür; önce A noktasından başlayarak ok yönünde örülür. Her iki uçtaki üçgen parçalar için, B noktasından başlayarak her iki taraftan çizimde gösterildiği gibi eksiltme yaparak tek bir kafes kalıncaya dek örülür. Örtünün ucunda yer alan toplar sık iğneden ve içleri pamuk doldurularak oluşturulur. Son sırada; örtü sık iğne ile, boncuklarla süsleyerek çevrelenir.



Kaynak:Anchor Butik

Dantel Şal Modeli




UYGULAMA:Yapım şemasını ve şema açıklamasını takip ederek istediğiniz boyutta örebilirsiniz.


Kaynak:Anchor Butik

14 Temmuz 2008 Pazartesi

Kolsuz Bluz

KOLSUZ BLUZ
Kırmızı bluz ışıltısıylaakşamüstü davetleri için şık bir seçim.Anchor "Dafne"
MALZEMELER: ANCHOR "Dafne" El Örgü İpliği (% 95 Akrilik,% 5 Sim)Yaklaşık 200 gr. Renk:1191 Kırmızı4.5 numara 1 çift örgü şişi4.5 numara yuvarlak örgü şişi
Beden : 36-38. Büyük beden için ölçüler parantez içindedir.
Kullanılan örgüler :Haroşa örgü - Düz örgüÖlçü : 20 ilmek- 27 sıra 10 cm2 eşittir.
UYGULAMA:Arka-Ön: İkisi aynı şekilde örülecek.4.5 numara örgü şişine 77(81) ilmek atarak 6 sıra Haroşa örgü örün. 7. sıradan itibaren verilen motif şemasını takip ederek 1-39(1-41) ilmeklerini 1 kez uygulayın. Sonra geriye doğru 38-1(40-1) ilmeklerini uygulayarak sırayı tamamlayın. Sonraki sıralarda bu örgü düzeni üzerinden motif şemasının 1-76 sıralarını 1 kez uygulayın. 77. sırada "V" yaka kesimi için örgüyü 2 eşit parçaya ayırın, orta ilmeği sol tarafta bırakarak, sağ tarafı beklemeye alın. Sol taraf için, motif şemasının 77-132 sıralarını 1 kez uygulayarak örgüyü bitirin. Sağ taraf için beklemede olan ilmekleri 4.5 numara örgü şişine geçirin. Sol tarafla birlikte örülen orta ilmeğin arkasından 1 yeni ilmek alarak örgü şişine geçirin. Sol tarafta uygulanan işlemleri ters uygulayarak sağ tarafı da örün.Bitirme: Örgü parçalarını ölçüleriyle sabitleyip nemli bezle örterek kurumaya bırakın. Omuzları birleştirin. Yan dikişleri birleştirin. Sol kol bantı için kol kenarından eşit aralıklarda önde 40, arkadan 40 ilmek alarak, yuvarlak örgü şişine geçirin. Toplam 80 ilmek üzerinden yuvarlak sıralar halinde 4 sıra haroşa örgü örerek bütün ilmekleri bir kerede kesin. Aynı şekilde sağ kol bantını da örün.





Kaynak:Anchor Butik

Dantel Şase Modeli ve Yapılışı

DANTEL ŞASE
Düğün hazırlıkları sırasında çeyiz hazırlanması, halen devam eden ender geleneklerimizden... Anchor'dan ördüğünüz danteli somon tonlarında saten ve kurdele ile birleştirdiğinizde gecelikleriniz için şık bir şase elde edeceksiniz.Anchor "Çapa" 6 Katlı dantel ipliği MALZEMELER:Anchor 6 katlı dantel ipliği 50 no. beyaz3 mm'lik saten kurdele - şase için 1 m. saten 1 m. astarlık kumaş -1 m. elyaf.
UYGULAMAÇiçek sepeti modeli, kenarına dikilen kurdele ile bir örtü üzerinde kullanılabileceği gibi, şase olarak da değerlendirilebilir. Astar ile elyaf kesildikten sonra kapitone yapılır. Dantel, saten üzerine toplu iğne ile yerleştirilir ve teyellenir. Kurdele ile zik-zak makine dikişi yapılarak sağlamlaştırılır. Kutunun alt kısmındaki köşeler (astar ve saten ayrı ayrı) makineye çekilip ütülenir. İki parça, (astar ile saten) tersleri kavuşacak şekilde birleştirilir. Şasenin kapak ve alt kenarı, verev saten diye ile temizlenir. Kurdele bağcıklar dikilir.

Dantel Masa Örtüsü

ZARİF DANTELLER
Dantel örtüler sadece klasik döşenmiş evlerde değil, country tarzı dekorasyonlarda kullanıldığında da evinize sıcaklık katıyor. Anchor "Çapa" 6 katlı dantel ipliğiKare Sehpa Örtüsü55 x 55 cm. boyutundaki örtü, 4 büyük motiften ve örtünün tüm çevresinde kullanılan küçük çiçek motiflerinden oluşuyor. MALZEMELER:ANCHOR "Çapa" 6 katlı Dantel İpliği50 no beyaz 200 gr.
Ölçü:55x55 cm. kare

Dantel Nişan Bohçası Modelleri







netten alıntı

Makina Nakışı Modelleri







Ara Dantel Modelleri











13 Temmuz 2008 Pazar

12 Temmuz 2008 Cumartesi

Makina Nakışı Abajur Modeli



Kursa giderken yaptığım bir örnek daha
YAPILIŞI:Birman kumaşın üstüne makina nakışı yaptım ve abajur teli alaraktan ona diktim tekrar kenarınada püskül ile süsledim.

11 Temmuz 2008 Cuma

Dantel Örgü Bluz Modelleri

DANTEL ŞIKLIĞI
Mor pullarla renklenen bluz, basit teknigine rağmen gözalıcı…Anchor 6 katlı dantel ipliği
Beden: 38.
MALZEMELER:Anchor 6 katlı dantel ipliği 50 no. beyaz (200 gr.), 100 gr. pulUYGULAMABoyut: En: 38, Boy: 35 cm. (Askılar: 24 x 3 cm.)



Kaynak:Anchor Butik

BEBEK MAVİ SÜVETER YAPILIŞI

MAVİ SÜVETER

Beden: 4-5 yaş grubu. Büyük beden ölçüleri parantez içindedir. Anchor "Bebe” El Örgü İpliği Malzemeler:Anchor "Bebe” El Örgü İpliğiRenk no:6062 Mavi Degrade (Yaklaşık 200 gr.)3,5 numara 1 çift örgü şişi 3,5 numara örgü tığı
Kullanılan örgüler:Düz örgü-Ters örgü
Ölçü: 29 ilmek - 34 sıra = 10 cm

UYGULAMA:
Arka-Ön: İkisi de aynı şekilde örülecek.Örgü şişine 94 (100) ilmek atarak, 3 ilmek ters örgü, 3 ilmek düz örgü düzeninde 14 sıra örün. 15. sıra başında 24 (27) ilmeği düz örgü örün. Devamında 46 ilmeği verilen motif şema ve açıklamasını takip ederek 1 kez uygulayın. Kalan 24 (27) ilmeği düz örgü örün. Sonraki sıralar aynı örgü düzeninde (motif şemasını takip ederek) 77 (85) sıra örün. Koltuk ve yaka kesimi için örgüyü iki eşit parçaya ayırın. Sağ tarafı beklemeye alın. Sol koltuk için her 2 sırada (her sıra başı) sırasıyla, 5-4-3-2-2-1-1-1 ve 1 ilmek kesin. Koltuk ile aynı zamanda, sol taraf yaka için, her 2 sırada (her sıra başı) sırasıyla 11 (14)-4-3-2-2-2-1-1 ve 1 ilmek kesin. Yaka ve koltuk kesimi tamamlandığı zaman örgü (ilmek) bitecektir. Aynı işlemleri ters uygulayarak beklemede olan sağ tarafı da örün.
Kol Bantı: İkisi de aynı şekilde örülecek.Örgü şişine 100 ilmek atarak, 3 ilmek ters örgü, 3 ilmek düz örgü düzeninde 8 sıra örün. 2 sıra düz örgü örerek, ilmekleri açık olarak şişten çıkarın.
Yaka Bantı: Örgü şişine 234 (240) ilmek atarak, 3 ilmeği ters örgü, 3 ilmeği düz örgü düzeninde 8 sıra örün. 2 sıra düz örgü örerek, ilmekleri açık olarak şişten çıkarın.
Bitirme: Arka ve ön parçayı ölçüleriyle sabitleyip nemli bezle örterek kurumaya bırakın. Yan dikişleri birleştirin. Sol kol bant uçlarını birleştirin. Bant dikişi ile sol yan dikişi üst üste gelecek şekilde bantı bedene tutturun. Bant dikişinden itibaren 21 ilmeği ön koltuk kenarına, 21 ilmeği arka koltuk kenarına yerleştirin. Bantın son sırasını sökerek açık ilmekleri ilmek dikişi ile dikin. Aynı şekilde sağ kol bantını dikin.Yaka bantını arka ortadan başlayarak, ilk 28 (30) ilmeği sağ arka yaka kenarına yerleştirin. Son sırayı sökerek açık ilmekleri ilmek dikişi ile dikin. Devamında, sağ omuzda açık kalan 60 ilmeğe, yaka bantından 60 ilmeği (her iki bantın son sırasını sökerek) iğne yardımı ile örgü şeklinde birleştirin. Yaka bantının sıradaki 57 (60) ilmeği ön yaka kenarına yerleştirin, arkada olduğu gibi dikin. Sol omuzu, sağ omuzda olduğu gibi aynı şekilde birleştirin. Kalan 29 (30) ilmeği sol arka yaka kenarına, ilmek dikişi ile dikin. Arka yaka ortasını birleştirin. Yaka ve kol kenarlarını 1 sıra tığlayın.






Kaynak:Anchor Butik

BEBEK PEMBE JİLE MODELİ YAPILIŞI

BEBEK PEMBE JİLE

Tığ örgüsü jile özellikle bahar aylari icin ideal.Anchor “Bergama” El Örgü İpliği Malzemeler:Anchor "Bergama” El Örgü İpliğiRenk: 6032 pembe (Yaklaşık 200 gr.)3.5 numara örgü tığıYaklaşık 4 cm. en ve 60 cm. boyundaPembe saten kurdeleKullanılan örgüler:Tığ örgüsüÖlçü : 20 zincir - 7 uzun ilmek 10 cm2 eşittir.


UYGULAMA:Jile: Yakadan başlanarak, yuvarlak sıralar halinde bütün örülecek.Roba: 3.5 numara örgü tığı ile 112 (118) zincir çekerek halka oluşturun.1. Sıra: Arka için 1. zincirden itibaren, her zincirin üzerine 1 adet uzun ilmek gelecek şekilde 29 (32) adet uzun ilmek örün. 3 zincir çekin. 29. (32.) uzun ilmeğin olduğu zincirden başlayarak, sağ kol için 29 adet uzun ilmek örün. 3 zincir çekin. 29. uzun ilmeğin olduğu zincirden başlayarak ön için 29 (32) adet uzun ilmek örün. 3 zincir çekin. 29. (32.) uzun ilmeğin olduğu zincirden başlayarak, sol kol için 29 adet uzun ilmek örün. 3 zincir çekin. 1. uzun ilmeğe 1 küçük ilmek örerek sırayı tamamlayın. Böylece sıra sonunda 4 adet 3 zincirlik ilmek artış noktası oluşacaktır.2. Sıra: “Her uzun ilmeğin üzerine 1 uzun ilmek gelecek şekilde 29 (32) adet uzun ilmek örün. (arka) Sıradaki kafesin içine sırasıyla 1 uzun ilmek, 3 zincir ve 1 uzun ilmek örün. Sıradaki ilmeklerden her uzun ilmeğin üzerine 1 uzun ilmek gelecek şekilde 29 adet uzun ilmek örün. (sağ kol) Sıradaki kafesin içine sırasıyla 1 uzun ilmek, 3 zincir ve 1 uzun ilmek örün. Sıradaki ilmeklerden” Tırnak içine alınan bölümü tekrarlayarak, sırasıyla ön ve sol kolu da örün.3. 4. ve 5. Sıra: 2. sırayı aynen tekrarlayarak örün. Not: 2. sırada arka ve öndeki 29(32), sağ ve sol koldaki 29 adet olan uzun ilmek sayısı her sıra sonunda 2'şer adet artış olacaktır. Aynı zamanda 5. sırayı örerken 3 zincirlik ilmek artış noktalarından koltuk için arka ve önü 1 küçük ilmek örerek birleştirin. Böylece jilenin roba örgüsü tamamlanmış olacaktır. 5. sırada ayrılan kolları beklemeye alın. Jilenin eteği için, roba arka ve ön üzerine, 6. sıradan itibaren yuvarlak sıralar halinde örgüye devam edin.6. Sıra: Sağ koltuk altından başlayarak (ön) 1. kafesin içine 2 uzun ilmek örün. 3 zincir çekin. Aynı kafese 2 uzun ilmek örün. “4 zincir çekerek sıradaki 2. uzun ilmeğin üzerine 1 küçük ilmek örün. 5 zincir çekin. Sıradaki 2. uzun ilmeğin üzerine 1 küçük ilmek örün. 4 zincir çekerek sonraki 2. uzun ilmeğin üzerine sırasıyla 2 uzun ilmek 3 zincir ve 2 uzun ilmek örün.” Tırnak içine alınan bölümü tekrarlayarak sırayı tamamlayın. Not: Koltuk altlarındaki kafesleri 1 uzun ilmek varsayarak örün.7. Sıra: 1. “3 zincirlik kafesin içine sırasıyla 2 uzun ilmek, 3 zincir ve 2 uzun ilmek örün. Sıradaki 2. kafesin (5 zincirlik orta kafes) içine 10 adet uzun ilmek örün. Sıradaki” Tırnak içine alınan bölümü tekrarlayarak sırayı tamamlayın.8. Sıra: 1. 3 zincirlik kafesin içine sırasıyla 2 uzun ilmek, 3 zincir ve 2 uzun ilmek örün. Orta kafesteki 10 uzun ilmeğin, 2. ilmeğinden başlayarak sırasıyla 3 uzun ilmeğin üzerine son ilmekleri tığın başında kalacak şekilde, 3 uzun ilmek örün. 3 uzun ilmeğin son ilmeklerini birlikte bir kerede çekin. 3 zincir çekin. Sonraki 3 uzun ilmeğin üzerine, aynı şekilde 3 uzun ilmek örerek, son ilmeklerini birlikte, bir kerede çekin. 3 zincir çekin. Kalan 3 uzun ilmeğin üzerine aynı şekilde 3 uzun ilmek örerek, son ilmeklerini birlikte bir kerede çekin. Sıradaki” Tırnak içine alınan bölümü tekrarlayarak sırayı tamamlayın.9. Sıra: 1. “3 zincirlik kafesin içine sırasıyla 2 uzun ilmek, 3 zincir ve 2 uzun ilmek örün. 4 zincir çekin. Sıradaki 3 zincirlik kafesin içine 1 küçük ilmek örün. 5 zincir çekin. Sıradaki 3 zincirlik kafesin içine 1 küçük ilmek örün. 4 zincir çekerek, sıradaki” Tırnak içine alınan bölümü tekrarlayarak sırayı tamamlayın.Sonraki sıralarda, sırasıyla 7. 8. 9. sıraları tekrarlayarak, örgüye devam edin. Örgü boyu robadan itibaren 21 sıra olduğu zaman örgüyü bitirin.
Bitirme: Jile yaka kenarında her uzun ilmeğin üzerine 1 küçük ilmek gelecek şekilde 1 sıra küçük ilmek örün. Sonraki sıra, eşit aralıklarla, 3 zincir 1 küçük ilmekten oluşan tomurcuklar örerek jileyi tamamlayın. Saten kurdelayı fiyonk yaparak, ön ortasında roba bitiş noktasına tutturun.- Uzun ilmek = Tığın başına 1 kere iplik dolayarak, 3 kerede çekin.- Küçük ilmek = Tığın başına iplik dolamadan 1 kerede çekin.



Kaynak:Anchor Butik

BEBEK PEMBE YELEK MODELİ YAPILIŞI

Bebek PEMBE YELEK
Üzeri çiçek motifleriyle süslü yelek, kız çocukları için çok şık bir seçim. Anchor "Peri"Özellikle küçük yaşlarda çocukları olan anneler için farklı yelek modelleri...
Beden: 0-1 Yaş grubu. Büyük beden için ölçüler parantez içindedir.
Kullanılan Örgüler:Haroşa örgü - Düz örgü
Ölçü: 26 ilmek- 38 sıra = 10 cm2
MALZEMELER:Anchor PeriEl Örgü İpliği (%70 Akrilik, % 30 Polyamid)Yaklaşık 100 gr., 1040 PembeAnchor Muline Nakış ipliğiRenkleri: 1 Beyaz, 103 lila, 96 K. lila, 1090 açık mavi, 433 K. mavi, 265 yeşil. 4 adet orta boy ahşap boncuk3.5 numara 1 çift örgü şişi.
UYGULAMA:
Yelek: Yakadan başlanarak bütün örülecek.3.5 numara örgü şişine 86(90) ilmek atarak, 8 sıra haroşa örgü örün. 9. sıra başında 8 ilmeği ön bant için haroşa örgü örmeye devam edin. Sıradaki 7(8) ilmeği sol ön için düz örgü örün. Sol ön reglan kol artışı için 1 ilmek artırın. 2 ilmek düz örün. 1 ilmek arttırın. Sol omuz için sonraki 12 ilmeği düz örgü örün. Sol arka reglan kol artışı için 1 ilmek arttırın. 2 ilmek düz örün. 1 ilmek arttırın. Sıradaki 24(26) ilmeği arka için düz örgü örün. Sağ arka reglan kol için 1 ilmek arttırın. 2 ilmeği düz örerek 1 ilmek arttırın. Sonraki 12 ilmeği sağ omuz için düz örgü örün. Sağ ön reglan kol artışı için 1 ilmek arttırın. 2 ilmeği düz örerek 1 ilmek arttırın. 7(8) ilmeği sağ ön için düz örgü örün. Kalan 8 ilmeği sağ ön bant için haroşa örgü örmeye devam edin. Aynı zamanda sağ ön bant üzerine 1 adet düğme iliği açın. Sonraki sıralarda, örgü boyunca eşit aralıklarda 3 adet düğme iliği daha açın. (iki kenardaki 8 ilmeklik haroşa örgüler örgü boyunca devam edecektir.) 9. sıra tamamlandığı zaman örgü üzerinde 4 adet ilmek artış noktası ve 8 adet ilmek artmış olacaktır. Sonraki her 2. sırada, 4 ilmek artış noktasından aynı şekilde 10 kere 1 ilmek arttırarak düz örgü örmeye devam edin. Örgü boyu haroşa örgüden itibaren 6 cm. - 22 sıra olduğu zaman, sol kol (34 ilmek) ve sağ kol (34 ilmek) ilmekleri üzerine ilmek artışı yapmadan haroşa örgü, sol ön, arka ve sağ ön ilmeklerini her 2. sırada aynı noktalardan 4 kere 1 ilmek arttırarak düz örgü örmeye devam edin. Örgü boyu yakadaki haroşa örgüden itibaren 8 cm. - 30 sıra olduğu zaman, 31. sıra başından itibaren, sol ön ilmeklerini olduğu gibi örün. Sol kol için 34 ilmeği bir kerede kesin. Arka ilmeklerini düz örün. Sol kol için 34 ilmeği bir kerede kesin. Sağ ön ilmeklerini olduğu gibi örün. 32. sırada sağ ön ilmeklerini olduğu gibi örerek, sağ koltuk için aynı şişin başına 8 yeni ilmek atın. Arka ilmeklerini olduğu gibi örün. ?işin başına koltuk için 8 yeni ilmek atarak, sol ön ilmeklerini olduğu gibi örün. 33. sıra başından itibaren ön bant ilmeklerini örün. Verilen motif şemasını takip ederek 1-32 ilmeklerini 1 kez uygulayın. Sonra sıra sonunda bant ilmekleri hariç 32 ilmek kalıncaya kadar, motif şemasının 23-32 ilmeklerini tekrarlayarak örün. 32 ilmek kaldığı zaman motif şemasının 32-1 ilmeklerini geriye doğru takip ederek uygulayın. Bant ilmeklerini örerek sırayı tamamlayın. 34. sırada ilmekleri olduğu gibi örün. 33. ve 34. sırada uygulanan işlemleri tekrarlayarak örgüye devam edin. Örgü boyu koltuktan itibaren 17 cm. - 64 sıra (18 cm. - 68 sıra) uzunluğa ulaştığı zaman bütün ilmekler üzerinden 10 sıra haroşa örgü örün. Bütün ilmekleri bir kerede kesin.
Bitirme: Ahşap boncukların üzerini örgü ipliği ile sararak düğme oluşturun. Düğmeleri sol ön bant üzerinde yerlerine dikin. Renk numarası verilen muline ipliklerle, basit nakış iğnesi ve roba tekniklerini kullanarak, sağ ve sol önde, motif arasındaki düz örgülerin üzerine çiçek motifleri işleyin.








EBRULİ HIRKA

EBRULİ HIRKA

Düğmeleri de Karna'dan yapılan bu hırkayı, gece gündüz rahatlıkla kullanabilirsiniz.Anchor “Karna” El Örgü İpliği
MALZEMELER:Anchor “Karna” El Örgü İpliğiRenk: 6096 yeşil (Yaklaşık 400 gr.)4 numara 1 çift örgü şişi, 5 adet düğme
Düğmeler: Renk no. 6095 pembe
Beden: 36 – 38 Büyük beden ölçüleri parantez içindedir.
Kullanılan örgüler:Düz örgü – ters örgü – 1/1 lastik
Ölçü: 23 ilmek – 28 sıra 10cm2'ye eşittir.


UYGULAMA:
Arka: 4 numara örgü şişine 96 (100) ilmek atın. 1.sıradan itibaren sağ ön için verilen motif şemasını takip ederek, sıra boyunca 26-37 ilmeklerini tekrarlayarak uygulayın. Sonraki sıralarda şemanın 26-37 ilmeklerini tekrarlayarak, 1-20 sıralarını 1 kez uygulayın. 21.sıradan itibaren bütün ilmekler üzerinden düz örgü örerek örgüye devam edin. Örgü boyu baştan itibaren 30cm 84 sıra olduğu zaman, koltuk için iki kenardan her 2.sırada 1 kere 4, 1 kere 3, 1 kere 2 ve 2 kere 1 ilmek keserek örgüye devam edin. Örgü boyu koltuk kesiminden itibaren 17cm 48 sıra olduğu zaman arka yaka için örgü ortasından 18 ilmeği 1 kerede kesin. Sağ tarafı beklemeye alın. Sol taraf arka yaka için sonraki 2.sırada 1 kere 5 ilmek kesin. Bu arada örgü boyu koltuk kesiminden itibaren 18cm 50 sıra olduğunda omuz için sol kenardan her 2.sırada 1 kere 11 (12) ve 1 kere 12 (13) ilmek keserek sol tarafı tamamlayın. Aynı işlemleri ters uygulayarak beklemede olan sağ tarafı da örün.
Sağ ön: (Giyildiği zaman): 4 numara örgü şişine 48 (50) ilmek atın. 1.sıradan itibaren sağ ön için verilen motif şemasını takip ederek 1-37 ilmeklerini 1 kez uygulayın. Sonra sıra boyunca 26-37 ilmeklerini tekrarlayarak uygulayın. Sonraki sıralar şemayı aynı şekilde takip ederek 1-24 sıralarını 1 kez uygulayın. 25.sıradan itibaren şemanın 21-24 sıralarını tekrarlayarak örgüye devam edin. “Ön ortasındaki motif örgü sonuna kadar devam edecektir. Aynı zamanda ön orta bant üzerine baştan itibaren 10.sıra ve sonraki her 24.sırada toplam 5 adet düğme iliği açın.” Örgü boyu baştan itibaren 30cm 84 sıra olduğu zaman sağ kenardan, koltuk kesimini arkada olduğu gibi aynen uygulayarak örgüye devam edin. Örgü boyu baştan itibaren 40cm 112 sıra olduğu zaman yaka için ön ortasından her 2.sırada 1 kere 7, 2 kere 2 ve 3 kere 1 ilmek keserek örgüye devam edin. Örgü boyu koltuk kesiminden itibaren 18cm 50 sıra olduğu zaman sağ kenardan omuz için her 2.sırada 1 kere 11 (12) ve 1 kere 12 (13) ilmek keserek sağ önü tamamlayın.
Sol ön: Sağ önde uygulanan işlemleri ters uygulayarak, sol ön orta bantına ilik açmadan örün.
Kol: İkisi de aynı şekilde örülecek. 4 numara örgü şişine 60 ilmek atarak, 6 sıra 1/1 lastik örün. 7.sıradan itibaren düz örgü örerek örgüye devam edin. Aynı zamanda kol şeklini verebilmek için iki kenardan her 14. sırada 4 kere 1 ilmek arttırarak örgüye devam edin. Örgü boyu 1/1 lastikten itibaren 20cm 56 sıra olduğu zaman kol yuvarlağı için iki kenardan her 2.sırada 1 kere 3, 1 kere 2, 10 kere 1 ve 5 kere 2 ilmek keserek örgüye devam edin. Örgü boyu kol yuvarlağından itibaren 12 cm 34 sıra olduğu zaman kalan 17 ilmeği bir kerede kesin.
Bitirme: Örgü parçalarını ölçüleriyle sabitleyip nemli bezle örterek kurumaya bırakın. Omuzları birleştirin. Yan dikiş ve kol alt dikişlerini birleştirin. Kolları yerlerine takın. Yaka bantı için sağ ön ortasından başlayarak, yaka kenarından eşit aralıklarla, sağ önde 26, arkada 30 ve sol önde 26 ilmek alarak, 4 numara örgü şişine geçirin. Toplam 82 ilmek üzerinden 7 sıra 1/1 lastik örerek bütün ilmekleri bir kerede kesin. Düğmeleri Anchor Karna'nın 6095 no.'lu ipliği ile kendiniz de bir boncuk üzerine iplik sararak yapabilirsiniz. Düğmeleri sol ön orta bant üzerinde yerlerine dikin.


Örgü Modelleri ve Yapılışı

KIRMIZI SÜVETER

Ön kısmı örgü toplarla hareketlendirilmiş bu kazağı içinde bir bluzle de kullanabilirsiniz.Anchor “Pegasos” El Örgü İpliği

MALZEMELER:Anchor "Pegasos" El Örgü İpliği Renk: 1141 kırmızı (Yaklaşık 400gr.)9 numara 1 çift örgü şişi

Beden: 36 – 38 büyük beden ölçüleri parantez içindedir.

Kullanılan örgüler:Düz örgü – ters örgü

Ölçü: 14 ilmek 17 sıra 10cm2 ye eşittir.



UYGULAMA:Arka: 9 numara örgü şişine 50(54) ilmek atın. 1.sıra başından itibaren 2 ilmek düz, 1 ilmek ters örgü düzeninde örerek sırayı tamamlayın. Sonraki sıralar aynı örgü düzeninde örgüye devam edin. Örgü boyu baştan itibaren 35cm 60 sıra olduğu zaman, koltuk için iki kenardan her 2.sırada 2 kere 2 ve 1 kere 1 ilmek keserek örgüye devam edin. Örgü boyu koltuk kesiminden itibaren 18cm 30 sıra olduğu zaman, arka yaka için örgü ortasından 10 ilmeği bir kerede kesin. Sağ tarafı beklemeye alın. Sol taraf arka yaka için sonraki 2. sırada 1 kere 3 ilmek keserek 2 sıra örün. Kalan 12 (14) ilmeği omuz için bir kerede kesin. Aynı işlemleri ters uygulayarak beklemede olan sağ tarafı da örün.Ön: 9 numara örgü şişine 54 (58) ilmek atın. 1.sıradan itibaren ön için hazırlanan motif şemasını takip ederek örgüye devam edin. Motif şeması 38 beden için hazırlanmıştır. 36 beden için şemanın iki kenarından, 2'şer adet ilmek eksilterek uygulayın. Şemanın 1 – 94 sıralarını bir kez uygulayın. 95. sıra başında sol omuz için koltuk kenarından 14 (16) ilmeği bir kerede kesin. Şişte kalan 4 ilmek üzerinden, arka yaka bantı için 12 sıra düz örgü örerek ilmekleri bir kerede kesin. Aynı şekilde sağ ön omuzu da tamamlayın.Bitirme: Örgü parçalarını ölçüleriyle sabitleyip, nemli bezle örterek kurumaya bırakın. Omuzları birleştirin. Ön omuz ucundaki arka yaka bantlarını, arka yaka kenarına gizli dikiş ile birleştirin. Arka yaka ortasını birleştirin. Yan dikişleri birleştirin.